donderdag 29 oktober 2015

Halloween komt eraan

Voorbereiding op een avondje griezelen

Op 31 oktober is het zover: Halloween! Een eerste in een reeks van feesten de komende maanden.

Halloween is een Amerikaans feest dat in de jaren '90 overgewaaid is naar onze contreien. Kinderen gaan verkleed van deur tot deur om er te vragen om snoepjes te krijgen.  Er worden talloze Halloweentochten georganiseerd, maar ook Halloweenfeesten zijn erg in trek. Huizen en winkels worden versierd met pompoenen, spinnen, vleermuizen, spoken en andere griezelige taferelen.

Het feest wordt vaak gelinkt met het Keltische Nieuwjaarsfeest, Samhain, waar volgens verhalen op die nacht de grens tussen de wereld van de levenden en doden zou vervagen. De mensen probeerden dan door het dragen van angstwekkende maskers en het maken van vuurlichtjes de doden van zich af te weren. Hoewel dit eerder een vertelsel is, heeft het feest wel een Europese geschiedenis.
Het is namelijk een variant van de christelijke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen die in de 9e eeuw door Paus Gregorius IV werden vastgelegd op 1 en 2 november. De mensen bezochten dan kerkhoven en branden kaarsen om hun doden te herdenken. In de 16e eeuw werd Engeland echter protestants en deze 2 herdenkingsdagen werden toen ook afgeschaft, maar Allerheiligenavond leeft wel nog verder als 'All Hallow's Eve' en van daaruit werd het door Engelse, Schotse en Ierse immigranten meegenomen naar Amerika. (bron: Leca vzw)


Tot dit jaar werd er niet zo heel veel aandacht besteed aan Halloween in de voorziening waar ik werk. Hier en daar werd er wat versierd en onze cliënten werden uitgenodigd voor een fuif door een dagcentrum in de buurt. Maar dit jaar werd daar verandering in gebracht! Het animatieteam besloot om op vrijdag 30 oktober een Halloweentocht te organiseren met aansluitend een spaghetti-diner en een fuif.
Dus besloot ik in het kader van mijn project om zelf ook de handen uit te mouwen te steken en onze leefgroep ook eens uitgebreid te versieren: vlaggetjes, pompoenlampjes, spinnetjes, 'happy halloween'-banners, ons huisje werd omgetoverd! Er werden ook pompoenen uitgehold en voor de deur gezet (met LED-kaarsjes erin). Voor de deelnemers aan de 'griezeltocht' werd er op zoek gegaan naar passende outfits om die dag aan te doen.



Zo'n wandeltocht en fuif is niet voor iedereen weggelegd, sommigen vermijden de drukte liever en wensen om in de leefgroep te blijven. Daarom werd er besloten om op zaterdag 31 oktober een filmavond te organiseren met een passend hapje! De keuze van de film wordt niet een horror-klassieker zoals Halloween (John Carpenter) of Nightmare on Elmstreet, maar een zachtere versie van het genre. Er kan gekozen worden tussen Casper, het vriendelijke spookje, Hokus Pokus, Hotel Transsylvanië en Monsters & Co. Ik ben benieuwd wat het wordt!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten