dinsdag 6 oktober 2015

Bijzonder feestverhalen bij personen met een verstandelijke beperking 1

Wanneer komt Sinterklaas?

Hé, het is nog maar oktober en de vraag is er al!

Ik ken een persoon met een verstandelijke beperking en autisme die zeer gevoelig is voor het onderwerp 'Sinterklaas', maar toch weet hij altijd feestperikelen (in zijn geval Sinterklaasperikelen) op te pikken. 
Een zesde zintuig als je het mij vraagt! Ik weet nog niet precies waar hij het heeft opgevangen, misschien voelt hij ergens aan dat ik de laatste weken iets heb met feestvieren? Nochtans ben ik altijd zeer voorzichtig met het onderwerp als hij in de buurt is, maar vandaag kwam toch de vraag: 'Wanneer komt Sinterklaas?', gevolgd door, 'Nog één nachtje slapen hé?!'. Het is altijd wat creatief zijn met antwoorden. Zeker omdat deze vragen meestal veel te vroeg komen. Je moet ook weten, Sinterklaas zorgt eerder voor bepaalde stressoren, dan voor een gelukkig gevoel bij deze persoon. Het vermoeden is er dat hij schrik heeft van Sinterklaas. Dus eigenlijk wil hij niet dat de 'de kapoen' langskomt, maar toch vraagt hij er steeds naar...

De confrontatie met de Sint is altijd een afweging: zeggen we het op voorhand wanneer hij in zijn stoomboot arriveert? En wanneer zeggen we het dan? Een weekje op voorhand? Een dag op voorhand? Een andere optie is om hem zelf naar ons te laten komen met vragen, maar dan zit je vaak in een situatie zoals vandaag... een beetje te vroeg dus.

Voor vandaag wisten we het wel op een humoristische manier op te lossen zonder veel stress.
'Goh weet je, Sinterklaas die zit nog altijd in Spanje op vakantie aan het strand...'.
'Neen neen, dat kan niet hé! Aan het zwembad..'
' Da's ook goed!'
Hoe dingen zich soms van zelf oplossen met een beetje verbeelding :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten