dinsdag 20 oktober 2015

1. Sinterklaas 2. Verjaardag 3. Kerstmis/Carnaval

Bevraging van volwassenen met een verstandelijke beperking 2.0

Afgelopen vrijdag ging ik terug eens op pad om enkele enthousiastelingen te vinden die me willen helpen om een beeld te krijgen over wat zij vinden van de feestdagen. Ik trok hiervoor in de namiddag naar de animatieruimte op het werk, daar vind je op vrijdagnamiddag altijd veel mensen samen om het weekend te starten.

Personen met een verstandelijk beperking zijn allen heel verschillend, alsook hun beeld op de feestdagen. Sommigen kunnen echt op chronologische volgorde alle feestdagen opnoemen en beschrijven, anderen zien het dan weer als aparte 'evenementen' die elkaar soms vlug opvolgen.
Maar heel vaak zijn het vooral de leuke herinneringen die naar boven komen wanneer ik een feestdag ophaal om over te praten; het zich verkleden op carnaval als koning of Peter Pan, het vuurwerk en de bingo op Oudejaarsavond en de kaasplank op Nieuwjaar.

Het vieren van feestdagen doen ze ook allen op hun eigen manier. Rustig aan en lang aan tafel blijven zitten of net zoals altijd op tijd naar bed. Eens wat langer opblijven of nog een dansje placeren. Iedereen op eigen tempo en vooral naar eigen goesting!

Over hun favoriete feestdagen zijn ze het meestal wel eens. De absolute favoriet is Sinterklaas! Hier en daar wordt er nog een brief geschreven en een schoentje klaargezet.
De nummer twee is het vieren van de eigen verjaardag omdat er dan ook mag gekozen worden hoe deze gevierd wordt! Samen met de persoonlijke begeleider wordt er dan gekozen met wie de verjaardag gevierd wordt, welke traktatie er wordt voorzien en of er een activiteit wordt gedaan
Ik kreeg ook een opmerking over verjaren van een van bevraagd personen: 'Alle dagen verjaren dat gaat niet hé! Je zou te snel oud worden!', zeer terecht!.
Op de derde plaats gaat het tussen twee feestdagen: de gezelligheid van Kerstmis en de leuke verkleedpartij op carnaval.

Wordt nog vervolgd...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten